Reklama
 
Blog | [email protected]

50. Jizerská padesátka – triumf nebo ostuda?

Jako nadšený amatérský sportovec a navíc lokální patriot jsem uplynulý víkend držel palce organizátorům jubilejní padesáté Jizerské padesátky, aby jim tentokrát vyšlo počasí a celá akce se vydařila. Stalo se. I když osobně zažívám často protichůdné pocity, jde-li o masovější události, opakovaně jsem udělal velmi pozitivní zkušenost i u velkých hromadných akcí sportovních i kulturních. Rozhodující je zpravidla těžko uchopitelný faktor převládajícího kolektivního nastavení, jakéhosi společného směřování, vědomého i nevědomého záměru. Co takového bychom mohli tušit v podhoubí Jizerské padesátky?

Je známým faktem, že závod vznikl jako memoriál připomínající památku patnáctky Čechoslováků zahynuvších v roce 1970 v Peru pod andským Huascaranem. Kupodivu jsem si všiml teprve letos, že je to též symbolicky vyjádřeno tím, že čísla všech startujících začínají až šestnáctkou (s tou letos startovala již takřka legenda českého dálkového běžeckého lyžování Standa Řezáč). Takže původně pocta kamarádům a postupně čím dál víc také oslava aktivního sportovního přístupu k životu neodmyslitelně spojeného s láskou k horám a přírodě.

Včera jsme vyrazili se ženou do stopy slavného závodu užít si poslední dobou vzácně krásné zimy. Vdečně jsme obdivovali kvalitu stopy, kterou se den předtím prohnaly tisíce lyžníků a přesto ji stihla Jizerská OPS přes noc opět vzroně upravit. Takřka slavnostní atmosféru krásného výletu nám však narušil návrat na parkoviště přes louku na Jizerce, kde byla den předtím již tradičně hlavní občerstvovací stanice. Všude kolem trati leží poházené množství odpadků, zejména plastových obalů od energetických gelů a dalších speciálních poživatin.

Nejdříve jsem se dost naštval, nějak mi to nešlo s étosem této akce dohromady. Ale pak se objevila naděje, že si organizátoři čas na úklid odpadků v chráněné krajinné oblasti po tak velké události teprve najdou.

Troufám si tvrdit, že od toho, zda se tak skutečně stane, odvisí naprosto protikladné zásadní hodnocení celé Padesátky: buď může zůstat triumfem zdravého ducha ve zdravém těle anebo se stane ostudným mementem pokrytectví a komerce.

 

Reklama